<span id="hs_cos_wrapper_name" class="hs_cos_wrapper hs_cos_wrapper_meta_field hs_cos_wrapper_type_text" style="" data-hs-cos-general-type="meta_field" data-hs-cos-type="text" >5 viktiga steg att tänka på innan du byter jobb</span>

5 viktiga steg att tänka på innan du byter jobb

Under semestern får många tid att reflektera över sin karriär och en hel del landar i att det är dags att byta jobb. Men att byta jobb är ett stort steg som kräver eftertanke och planering, framförallt i osäkra tider där mycket händer (väldigt snabbt). För att du ska fatta bästa möjliga beslut har vi listat våra fem bästa steg att ta innan du byter jobb.  

1. Utvärdera dina skäl

Fundera på varför du vill byta jobb. Är det på grund av arbetsmiljön, lönen, karriärmöjligheterna, eller något annat? Att förstå dina skäl hjälper dig att identifiera vad du verkligen söker i ett nytt jobb. Skriv ner dina tankar och prata med någon för att få bolla. Välj en person som kan vara så neutral som möjligt.

2. Utforska olika möjligheter

Ta dig tid att undersöka olika branscher och roller som intresserar dig. Använd jobbportaler, nätverk och sociala medier för att få en bild av vad som finns tillgängligt och kanske framförallt, vad som är på väg framåt eller i stark utveckling. Just nu är det många branscher som utvecklas i rekordfart och här behövs digital kompetens för att hänga med. 

3. Reflektera över dina värderingar och mål

Vad är viktigt för dig i din roll och på arbetsplatsen? Är det företagets kultur, arbetsuppgifter, balans mellan arbete och fritid, eller något annat? Skriv ner dina värderingar och mål. Denna övning hjälper dig att klargöra vad du verkligen söker och undvika att hamna i en liknande situation som den du vill lämna.

4. Gör en självbedömning av dina färdigheter och intressen

Ta en noggrann titt på dina färdigheter, styrkor och intressen. Vilka av dessa vill du använda och utveckla i ditt nästa jobb? Det finns många typer av test online och så länge du faktiskt är ärlig mot dig själv kan många tester hjälpa dig få en bra bild över dina styrkor och svagheter. Kom ihåg att självinsikt är nyckeln och det är inte förrän vi accepterar vad vi är bra och dåliga som vi faktiskt kan få en roll som vi verkligen kan växa och trivas i. 

5. Tänk långsiktigt

Aldrig någonsin har det varit så svårt att tänka sig hur ens roll ska se ut om 10 år. Men kanske har det heller aldrig funnits lika många möjligheter att själv påverka. När du gått igenom steg ett till fyra kommer du förhoppningsvis att ha en bra bild över vilka möjligheter som finns, vad som är på väg att hända, vad som är viktigt för dig och vilka styrkor du besitter. Utifrån detta, vad hade varit ett drömscenario om 3, 5 eller 10 år? Måla upp en bild för att lättare ta steg i rätt riktning. 

Och du, kom ihåg att faktiskt släppa tankarna på jobb och karriär under semestern också. Oftast är det när vi gör något helt annat, som att påta i trädgården, läsa en bra bok eller ta en hike i skogen som de bästa insikterna kommer till oss.

För fler tips och inspiration, besök vår blogg.