1044

Fördelen med att vara konsult

Har du någon gång sett en intressant jobbannons men känt dig lite fundersam då det har handlat om ett konsultuppdrag? Kanske har du undrat vad det egentligen innebär att arbeta som konsult och ifall det bara är något som passar någon med en viss typ av kompetens?

Jag förstår helt. Jag arbetar idag med rekrytering av spännande konsultroller via oss på Digitalenta, och jag har själv tidigare arbetat som just konsult i ett flertal år. Något som jag fortfarande värdesätter som några av de mest betydelsefulla åren i min karriär – men vägen dit var inte helt självklar, då jag var osäker på vad det innebar eller om jag var rätt ”typ” av person.


 Jag pratar dagligen med personer som är nyfikna och funderar på om konsultrollen kan vara något för dem. Därför tänkte jag dela med mig av några av de fördelar som ”konsultandet” innebär, och förhoppningsvis besvara en del frågor som du som läser kanske har kring konsultroller i allmänhet!


Vad betyder det att vara konsult?


Många tror att konsulter måste ha spetskompetens inom ett visst område – exempelvis inom programmering eller ett visst typ av system, men det behöver absolut inte vara fallet. Konsultuppdrag finns inom i princip alla sorters yrkeskategorier och roller, och kan handla om allt ifrån ett kortare projektuppdrag till ett längre interim-uppdrag på mer än ett år (exempelvis ett vikariat). I vissa fall har företaget ett mer långsiktigt behov och då kan det också hända att man förlänger kontraktet eller att konsulten erbjuds en anställning vid uppdragets slut.


På större bolag är det ofta möjligt att man träffar på anställda som startade sin karriär där just som konsulter!


Rent kontraktsmässigt så anställs man vanligtvis under den perioden som uppdraget ska pågå, och omfattas då även av konsultfirmans villkor (för våra konsultroller på Digitalenta ingår tex. förutom fast lön även försäkring, förmånliga pensionsvillkor, betald semester, friskvård och en dedikerad kontaktperson). Skulle uppdraget ta slut tidigare än tänkt, så gör vi också allt vi kan för att hitta ett nytt spännande uppdrag!


Vad finns det för fördelar med att vara konsult? 

Okej, om vi lämnar det lite halvtorra ”villkorssnacket” och pratar mer generellt kring konsultrollen. Finns det några specifika fördelar med att vara konsult? Det gör det! Nedan har jag listat några av de fördelar som jag anser utmärker konsultrollen lite extra, och varför det kanske skulle kunna vara rätt för just dig.


En fot in – värdefull erfarenhet

Ett konsultuppdrag innebär oftast att man får mycket värdefull erfarenhet och ett meriterande tillskott i sitt CV. Detta gäller både om man är nyutexaminerad och vill få relevant branscherfarenhet som sedan kan hjälpa en vidare i karriären, eller om man är mer erfaren men vill bygga på med erfarenhet inom exempelvis ett världsledande bolag eller en viss typ av nischad roll. För många kan konsultrollen även innebära att man får in foten i en ny bransch eller ett spännande företag, och att nya dörrar öppnas tack vare den erfarenheten.

Oavsett vad man har för utgångspunkt så kan ett konsultuppdrag vara starten på något nytt eller en språngbräda vidare i karriären!


Vidga sina vyer och spännande omväxling.


Att ta sig an ett konsultuppdrag innebär också att man får en chans att kliva in i en ny miljö, kanske får ta sig an nya typer av arbetsuppgifter, och kanske lära sig en helt ny bransch. Har man varit länge på samma arbetsplats och känner att det är dags att röra på sig, så kan ett konsultuppdrag bidra med nya insikter och en chans att få utmana sig i en ny miljö. Kanske trivs man så bra med det att man väljer att fortsätta som konsult och testa fler spännande uppdrag! Eller så kanske det ger lite ny energi och inspiration inför vad nästa steg ska bli – samtidigt som man fyller på med värdefull erfarenhet. 


Nätverka och knyta kontakter.


Som konsult kommer du att komma i kontakt med många nya människor. Förutom dina kollegor, chefer och olika personer du möter genom uppdraget, så ingår ofta även chansen att nätverka och träffa fler konsulter genom konsultfirman du är anställd hos (på Digitalenta ordnar vi tex. regelbundna konsultträffar för de som vill). Att nätverka och knyta kontakter kan öppna dörrar och även bidra med insikter och inspiration som kan hjälpa en vidare i karriären. Detta är absolut en av de stora fördelarna med konsultrollen!


Frihet och trygghet i ett.


Som konsult får du det bästa av två världar – frihet och trygghet på samma gång kan man säga. Du får testa något nytt och spännande under en tidsbestämd period, och den frihetskänsla som det innebär, samtidigt som du har tryggheten i att ha en konsultanställning via ett bolag med de förmåner som kommer med på köpet under den tiden som uppdraget pågår – så som överenskommen lön, pension, försäkring och semester. För en person som testar konsultandet för första gången kan det också vara skönt att slippa allt administrativt som tillkommer om man kör som frilansare och fakturerar själv (eller om man som jag bara helst skippar det för alltid). 

Men innebär då detta att alla passar som konsult?

Givetvis finns det undantagsfall där ett konsultuppdrag inte riktigt är rätt. Känner man att man endast vill ha en fast anställning så är det såklart inte rätt lösning. Generellt sett passar det att jobba som konsult om man är självgående, nyfiken, tycker om att lära sig nya saker och att träffa nya människor. Alla roller och uppdrag är såklart unika och just därför vill jag ändå påstå att ett konsultuppdrag kan passa de allra flesta! 


Är du nyfiken på att testa att jobba som konsult? Eller har du fler frågor som du helst vill ha svar på först? Jag och mina kollegor på Digitalenta finns redo att hjälpa dig oavsett!

Vill du ha hjälp?

Hör av dig till mig så hjälper jag dig med alla frågor kring konsultlivet. Oavsett om det är heltid, deltid eller bara någon timme här och där. Kontakta mig så ser jag ser till att du hittar helt rätt.Maria_Fejs_rund (1)